Trening i 40-årene

IMG_7157.jpg

Som noen-og-førtiåring må jeg vel bare begynne å innse at jeg rent fysisk sett i alle fall næmer meg det som litt spøkefullt kalles for «vedlikeholdsalderen». Å være fysisk aktiv er viktig uansett alder, men det blir faktisk viktigere jo eldre vi blir. Både muskel- og beinmasse begynner sakte, men sikkert å brytes ned, og vi får gjerne lettere for å legge på oss. Selv om regelmessig trening og fysisk aktivitet ikke vil stoppe denne utviklingen, så vil det i ganske stor grad bidra til å bremse den ned, og det i seg selv er jo grunn god nok til å få på seg treningsklærne og sette i gang! I tillegg kommer jo alle de andre fordelene som bedre humør, mer energi, bedre søvn, bedre konsentrasjon osv.,

Jeg har egentlig alltid vært litt lat av meg, og et typisk skippertaksmenneske, også når det kommer til trening, som jeg stor sett har gjort i perioder for så å ha kortere eller lengre opphold. For en del år tilbake, sånn for ca. 10-15 år siden, var jeg lenge aktiv som aerobicinstruktør, men det dabbet av, og siden det har jeg prøvd ulike treningsformer med vekslende hell.

Bunnen ble imidlertid nådd for snart ett og et halvt år siden. Jeg hadde omtrent ikke løftet på en finger på 7 måneder, og var 10-12 kg overvektig, ute av form og konstant uopplagt. Vendepunktet for meg i denne situasjonen var å få muligheten til å trene med en personlig trener, og det er antakeligvis noe av det beste som har hendt meg! Jeg hadde lyst til å prøve tung styrketrening, noe jeg ikke hadde erfaring med fra før i det hele tatt. PT’en min gikk grundig til verks, og vi startet med terping på teknikk og lette vekter – jeg var jo som nevnt temmelig utrent. Og jeg ble hekta! Resultatene viste seg raskt, og jeg ble kjempemotivert!

Det siste halvåret har jeg for det meste trent maksstyrke, men nå for tiden trener jeg mest utholden styrke, og kombinerer med HIIT/Tabata og en og annen joggetur for kondisjonens skyld. Etter hvert som jeg har blitt i bedre form, har jeg i større og større grad funnet glede i å være i fysisk aktivitet, og det kjennes skikkelig bra. Akkurat nå plages jeg litt med et stivt kne (jf. vedlikeholdsalderen), men jeg lar ikke det stoppe meg, jeg har bare lagt om treningsprogrammet mitt slik at jeg gjør øvelser som ikke belaster kneet. Det hadde garantert ikke skjedd for ett og et halvt år siden.

Hva med deg, er du glad i være fysisk aktiv, og hvilken aktivitet er din favoritt?

(Photo: IvoryMix)

2 kommentarer om “Trening i 40-årene

 1. Silje sier:

  Hei Nanna, Fin blogg! Jeg tror det er ekstremt viktig med rutiner. Uten de faller jeg selv helt av lasset. Nå i sommer har jeg kost meg skikkelig, men også prioritert å trene som en «me time». Det å trene med en PT er også en luksus jeg unner meg innimellom når jeg mangler motivasjon. Det å sørge for at kroppen er i god form og at man har mer overskudd i hverdagen er god motivasjon for meg:) Hilsen Silje

  Liker

  • Nanne sier:

   Hei Silje, tusen takk, koselig at du liker bloggen 🙂 Rutiner er alfa og omega, ingen tvil om det! Jeg tror at man rett og slett må prioritere å bruke tid på å etablere gode rutiner når det gjelder trening (og andre ting også), men når det først er gjort, så går det nesten av seg selv. Å trene med PT var helt fantastisk, jeg lærte utrolig mye av det, og det har bidratt til at jeg nå klarer å vedlikeholde gode treningsrutiner og motivasjon på egen hånd. Ha en flott helg!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s