Stilkurs del II: Kvalitet, snitt og passform

Da er vi kommet fram til del II i stilkurset, og i denne delen skal jeg si litt om kvalitet, snitt og passform.

Du er forhåpentligvis kommet et godt stykke på vei når det gjelder å definere stilen din, og hvilke klesplagg du føler best representerer den stilen du ønsker.

Et viktig moment når det gjelder å være velkledd, er faktisk passformen på plaggene du har på deg. Det hjelper ikke om klærne dine er dyre og av god kvalitet hvis de ikke sitter bra, da vil du se mer velkledd ut i et rimeligere plagg med bedre passform.

Passformen på et plagg er i stor grad avhengig av snittet – utformingen eller fasongen på plagget. Når vi snakker om utforming og fasong, menes det altså fasongen på de faktiske plaggene du bærer. Designere snakker gjerne om plaggets linjer. Alle klesplagg har en distinkt fasong, og å finne ut hvilke fasonger akkurat du trives i, vil være til god hjelp når du skal jobbe videre med å utvikle stilen din.

Noen av hovedelementene som utgjør fasongen til et plagg, vil være:

– om det er tettsittende eller ledig
– lengde
– halsrigning
– plasseringen av midjen/livlinjen på plagget
– ermelengde
– skuldersøm
– volum

Tenk gjennom disse elementene i forhold til faktiske klesplagg du foretrekker å bruke. Føler du deg fantastisk i en topp med dyp utringning eller en tettsittende genser? Føler du deg utilpass i trange bukser eller korte skjørt? Liker du høye hæler eller foretrekker du flate sko? Vil du helst dekke til armene dine eller liker du å vise skuldrene?

Det er gjerne slik at du har noen plagg du føler deg ekstra vel i, og så har du kanskje noen plagg som får deg til å føle deg utilpass. Du behøver ikke bruke plaggene i den siste kategorien, gi dem heller til noen som kan ha glede av dem. Den typen plagg som får deg til å føle deg skikkelig bra, er sannsynligvis noe du bør vurdere å skaffe fler av. Og så har du helt sikkert en del plagg som er sånn midt på treet, litt sånn «det kommer an på» – plagg. Ikke avskriv disse riktig enda. Med den rette kombinasjonen med andre plagg, kan det hende du vil like dem bedre.

Disse bildene, som jeg har fått låne fra bloggen «Putting me together«, viser på en veldig bra måte hvordan små detaljer kan utgjøre stor forskjell:

Legg merke til hvordan den lange toppen får beina til å se kortere ut på bildet til venstere
 
Skuldersømmen bør treffe omtrentlig på skulderen eller litt innenfor. En skuldersøm som går utenfor skulderen eller over øvre del av armen, vil få skuldrene til å se bredere ut og overarmene kraftigere.

Ikke velg plagg som er for store…
 

…eller for små.
 
 
Lengden på ermene har mye å si.
 
 


Til slutt noen ord om kvalitet, ettersom kvalitet også har en del å si for passformen til et plagg. Kvaliteten på et plagg er ikke bare avhengig av stoffet eller materialet som er brukt, men også sømmer og detaljer som fôr, knapper, glidelåser og annet.

Personlig prøver jeg å unngå plagg i 100% syntet som f.eks. akryl og polyester. De ser ofte billige ut, og er ikke spesielt behagelige å ha på seg, da de gjerne blir klamme og statiske. Plagg i blandede materialer er ok, faktisk kan en viss andel syntetisk materiale bidra til at plagg blir både mer holdbare og lettstelte. Har du litt (eller mye) former kan det være greit å se etter plagg med litt stretch, de sitter ofte mye penere.

Sjekk gjerne sømmene på plagget, at de er jevne, pene og at det ikke er løse trådender. En pen vrange er gjerne tegn på god kvalitet. Er plagget fôret, skal fôret passe til plagget. I veldig billige plagg ser man gjerne at fôret er litt for stort eller «slapt». Knapper skal være ordentlig festet, og glidelåser skal ikke være bulkete eller stygt sydd i.

Det er ikke alltid slik at høy pris betyr høy kvalitet, men som regel er det en viss sammenheng mellom disse to forholdene. Det betyr ikke at du skal gå utover budsjettet ditt, men at du skal kjøpe den beste kvaliteten du har råd til. Vi skal se nærmere på dette senere i kurset.

I neste del av kurset begynner vi å se på hvordan du kan bygge opp en basisgarderobe tilpasset dine ønsker og behov.

5 kommentarer om “Stilkurs del II: Kvalitet, snitt og passform

  1. Karianne sier:

    Så fint at du liker tipsene 🙂 Det kan hende at det kan være verdt pengene å ta jakken til en sydame og få henne til å sy opp ermene. Selv er jeg veldig glad i 3/4 lange ermer, så jeg bretter som regel opp jakkeermer!

    Liker

  2. Anonym sier:

    Skulle ønsket at du var litt nærmere Stavanger, da skulle jeg bestilt en private session med deg 🙂 liker tanken om en enkelt og anvendelig garderobe, men synes det er fryktelig vanskelig å finne ut hva som faktisk kler meg, hva som sitter fint, eller ser fint ut på meg 😦

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s