Stilkurs del I – Personlig stil

Velkommen til Stilsikkers stilkurs del I – Personlig stil.

I dag skifter motene og trendene så raskt at det er få forunt å ha penger, tid og ork til å følge med på dem, og for de fleste av oss er det vel heller ingen prioritet. Samtidig vil vi gjerne være velkledde og vise at vi følger sånn noenlunde med, og vi vil kanskje ikke se ut som «alle andre» – vi vil ha vår personlige stil. Mange er veldig flinke til dette og har en helt klart definert klesstil som vi umiddelbart gjenkjenner som «dem». For oss andre krever det kanskje litt mer innsats, men det er absolutt ikke uoppnåelig.

Siden du (antakeligvis, ettersom du leser dette) ikke har en helt klart definert oppfatning om hva din stil er eller hvordan du ønsker at den var, så må du bruke litt tid på å finne ut av dette.

a: Finn inspirasjon

En god begynnelse er å lage en såkalt «moodboards» eller collager av antrekk, stiler, farger, materialer osv. som du instinktivt tiltrekkes av. Ta deg god tid, og vær ukritisk i begynnelsen. Etter hvert vil det begynne å danne seg tydelige tendenser eller mønstre av ting som gjentar seg. Hvordan du velger å gjøre dette er helt opp til deg – du kan klippe ut av moteblader, aviser og andre publikasjoner og sette i en perm eller på en stor papplate, eller du kan benytte deg av oppslagstavler på internett. Pinterest er f.eks. et ypperlig redskap til dette. Det er som sagt viktig at du bruker tilstrekkelig tid på dette, slik at din personlige smak får tid til å utvikle seg.

b: Rediger

Etter hvert som du ser tydelige mønstre i moodboard’ene eller collagene dine, kan du begynne å redigere dem. Fjern elementer som ikke føles riktige eller interessante lenger. Det er like viktig å finne ut av hva du ikke liker – og hvorfor – som å ha en klar oppfatning av hva du liker.

c: Analysèr

Dette er nesten det viktigste steget i hele prosessen. Det er nå du skal samle trådene og la inspirasjonen fra moodboard’en din danne en beskrivelse av din personlige stil. Gå gjennom hvert eneste bilde, finn ut hva det er ved hvert enkelt bilde som inspirerer deg, og definèr et tema. Bruk f.eks. følgende 5 spørsmål som en pekepinn:
 
             – Hvilke strukturer og materialer går igjen? (F.eks. lette stoffer, skinn, myk bomull osv.)
             – Hvilke farger, fargesammensetninger og nyanser gjentar seg? (F.eks. monokromt, klare   
               kontraster, pasteller, dype farger)
             – Hvilke proporsjoner eller spesifikke kombinasjoner av plagg er det mest av? (F.eks. smale
               jeans/vide overdeler/ankelboots, klassiske kjoler/pumps/kåpe, avslappede plagg/bikerboots
               osv.)
             – Hvilket hovedtema går igjen i moodboard’en? (F.eks. klassisk skreddersydd, 90-
               tallsinspirert, bohemsk, casual chic osv.
             – Hvilke enkeltelementer skiller seg ut? (F.eks. knehøye, brune støvletter, stripete gensere,
               klassiske skjortebluser osv.)

Moodboard’en eller collagen din representerer din ideelle, personlige stil slik du ønsker at den skal være. Du kan sammenlikne den med din nåværende, faktiske stil og garderobe, og enten bytte ut eller legge til plagg ett og ett, eller om du har muligheten (og behov for det), restrukturere hele klesskapet ditt fra bunnen. Uansett hva du velger å gjøre, så er det viktig å ha bakhodet at dette er en prosess som krever tid, prøving og feiling, legge til og trekke fra helt til du finner den sammensetningen av plagg som du synes representerer deg på den måten du ønsker.

Selv har jeg ikke ryddet på moodboard’en min på Pinterest på ganske lenge, men den er fortsatt relativt representativt for hovedtrekkene i stilen min. Hvis vi nå tar elementene fra mitt moodboard og analyserer i forhold til spørsmålene over, blir svarene som følger:

Hvilke strukturer og materialer går igjen: Strikk, denim, lette stoffer, skinn.
Hvilke farger, fargesammensetninger og nyanser gjentar seg: Nøytrale farger som sort, offwhite, beige/kamel, marineblått, grånyanser, nude – og en og annen rød detalj.
Hvilke proporsjoner eller spesifikke kombinasjoner av plagg er det mest av: Smale underdeler kombinert med ulike videre overdeler, og ballerinasko, ankelboots eller knehøye støvletter. Boyfriendjeans/chinos.
Hvilket hovedtema går igjen i moodboarden: Casual chic – avslappet og behagelig, men samtidig gjennomført og stilig.
Hvilke enkeltelementer skiller seg ut: Stripete gensere, dressjakker, rette vide kåper, mye strikkeplagg.
     
Da er det bare å sette i gang! I neste del skal vi se litt på snitt og proporsjoner; hvordan du får de klærne du liker til å passe til din kropp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s